Mestaripurkajat Oy – Purkurakennuksesta yli 95 % jätteestä hyötykäyttöön

Encore Pohjanmaan toiminta pohjautuu tavoitteeseen, jossa kertakäyttötaloudesta luovutaan ja luodaan yhdessä puhtaampi tulevaisuus. Tähän perustuu myös Encore Käsittelypalvelu, jossa jätejakeista kuljetetaan mahdollisimman suuri osa kierrätykseen tai muuten hyödynnettäväksi. Kesällä 2018 Encore Pohjanmaa aloitti yhteistyön Mestaripurkajien kanssa ja sai olla mukana kuljettamassa ja käsittelemässä Seinäjoen keskustassa sijaitsevan Sofian tuvan purusta aiheutuvia jätteitä hyötykäyttöön.

Mestaripurkajien ja Encore Pohjanmaan laaja yhteistyö alkoi Sofian tuvan merkeissä, mutta kevyempää yhteistyötä oltiin tehty myös aiemmin, kun Mestaripurkajat toimivat aliurakoitsijana toisella työmaalla: ”Encore Pohjanmaa tuli tutuksi aiemman projektin kautta, jossa pääsimme olemaan jo jonkin verran yhteistyössä. Encore Pohjanmaan toiminta oli alusta asti hyvin toimivaa, joten tiesimme että heihin voidaan luottaa myös oman purkukohteemme jätteen käsittelijänä”, kertoo Mestaripurkajien yrittäjä Janne Mäkelä.

Encore Pohjanmaan kautta purkukohteesta kierrätettiin mm. puu, rakennusmateriaalit ja huopakatot. Encore Pohjanmaan kautta löydettiin käsittelijä myös metalleille. Purkukohteesta tuli esimerkiksi puupohjaista jätettä, rakennusjätettä ja betonia, joista yli 95 % saatiin hyödynnettyä ja vain pieni osa meni loppusijoitukseen. Jätteet käytiin tyhjentämässä noin kaksi kertaa viikossa.

Yhteistyö toimi molempiin suuntiin hyvin tehokkaasti: ”Jos kohteesta purettiin joitain erikoisempia eriä, eikä oltu täysin varmoja missä jätettä voitaisiin hyödyntää, saatoimme laittaa Encorelle viestiä, jolloin he alan asiantuntijoina osasivat meitä ohjeistaa, eikä jäte näin vahingossakaan päätynyt väärälle lavalle ja väärään paikkaan vaan saatiin kustannustehokkaasti ja nopeasti oikealle vastaanottajalle.”

”Olemme kaiken kaikkiaan olleet hyvin tyytyväisiä Encore Pohjanmaahan ja yhteistyöhön. Erityisesti mainittavaa on se, että jos jotain on sovittu, niin se on aina pitänyt”, kertoo Mäkelä. Myös Encore Pohjanmaalla ollaan tyytyväisiä toimivaan yhteistyöhön: ”Mestaripurkajat ovat alallaan huippuammattilaisia ja se tuli hyvin ilmi yhteistyön aikana. Keskusteluyhteys pysyi suorana alusta asti ja toiminta heidän kanssaan oli nopeaa, helppoa ja joustavaa.” kommentoi Encore Pohjanmaan toimitusjohtaja Jarkko Moinio. Yhteistyötä jatketaan myös muissa purkukohteissa.

Mestaripurkajat Oy on vuonna 2011 perustettu purkualan yritys, joka tekee asuinrakennus- ja teollisuusrakennuspurkuja sekä saneeraus- ja osapurkutöitä koko Suomen alueella. Sofian tupa oli Seinäjoen keskustassa sijainnut, 1960-luvulla rakennettu ja noin 3300 m2 -kokoinen rakennus, jossa oli liike-, toimisto- ja asuintiloja.