Panimolta biokaasulaitokselle – Mallaskosken panimon mäskit eivät enää kuormita yrittäjää

Seinäjokelainen Mallaskosken panimo on aloittanut toimintansa jo vuonna 1921, kun Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius rakensi lähellä sijaitsevan kosken rannalle Mallaskosken tehtaan, jossa valmistettiin limonadi- ja virvoitusjuomia sekä etenkin olutta aina vuoteen 1965 saakka.

Tehdas oli muutaman vuosikymmenen hiljaisena, mutta vuonna 1998 paneminen käynnistyi uudelleen. Mallaskosken oluet valmistetaan samaa perinnehiivaa käyttäen samoissa tiloissa, mutta toiminta on luonnollisesti nykyaikana täysin erilaista. Oleellisena osana siihen kuuluu jätehuolto, jonka yritys on keskittänyt kokonaisuudessaan Encore Pohjanmaalle. Tuotannossa syntyy hävikkinä alumiini- ja lasijätettä, joka viedään kierrätettäväksi aina muutaman kuukauden välein. Suurin työ on oluen valmistuksessa syntyvässä mäskissä, jota syntyy 10 kuutiota viikossa.

Mallaskosken panimomestari Jyri Ojaluoma kertookin, että tärkein syy ulkoistetulle jätehuollolle on juuri mäski: ”Mäskit haetaan meiltä 2–3 kertaa viikossa ja viedään biokaasulaitokselle. Aiemmin kuskasimme ne itse rehuksi, mutta aikaa ja vaivaa kului todella paljon. Enää ei tarvitse pitää pakettiautoakaan sen vuoksi, eikä tarvitse murehtia, että se päätyisi jätteeksi jonnekin.”

Oluen panemisesta syntyvä mäski on painavaa ja tuotanto vaihtelee sen mukaan, mitä olutta kulloinkin valmistetaan. Tämä asettaa erikoishaasteita myös kuljetukselle. ”Ratkaisua pohdittiin yhdessä asiakkaan ja kuljetusliikkeen kanssa, ja kokeilimme eri keräysvälineitä, jotka soveltuvat sekä mäskin keräykseen tuotantotiloissa, että koneelliseen tyhjennykseen. Mallaskosken panimo teetti erikoisvalmisteiset mäskisäiliöt, jotka ovat toimineet hyvin. Jätteet noudetaan aina asiakkaan tilauksesta nopealla aikataululla, jotta panimon prosessiin ei tule häiriöitä”, kertoo Jussi Niskala.

Mallaskosken panimolla on myös Encore Pohjanmaan energiajätepuristin, joka tuotiin panimolle huhtikuussa 2017. Sopimus mäskin hakemisesta tehtiin jo syksyllä 2016. Palvelut ja koneet ovat toimineet sopimuksen mukaisesti, ja Ojaluoma suositteleekin lämpimästi Encore Pohjanmaan palveluita muillekin. ”On helpompaa meillekin, että jätehuolto on keskitetty kokonaisuudessaan yhteen paikkaan. Itse ei tarvitse jäteasioista enää huolehtia”, toteaa Ojaluoma.