UPC Print ja Bock’s Corner Brewery – Toimiva jätehuolto liiketoiminnan tukena

UPC Print on suuri painotuotteita valmistava painotalo, joka sijaitsee Vaasassa. Suorat markkinointikuvastot, -lehdet ja cross media -ratkaisut ovat UPC Printin erikoisalaa.

UPC Printin kanssa samaan yritysperheeseen kuuluu Vaasan Pukinkulmassa sijaitseva pienpanimo Bock’s Corner Brewery, jonka yhteydessä toimii myös ravintola. Panimo aloitti toimintansa vuonna 2015 ja jatkaa vuonna 1865 alkanutta panimoperinnettä, noin 30 vuoden tauon jälkeen.

Encore Pohjanmaa hoitaa sekä panimoravintolan että painotalon jätehuollon kokonaisuudessaan. Painotalon kanssa yhteistyö alkoi viisi vuotta sitten ja toimivan yhteistyön myötä Encore valittiin myös panimoravintolan jätteiden käsittelijäksi. Panimoravintolassa kerätään mm. bio-, lasi-, metalli-, paperi- ja energiajätteet.

Painotalon jätehuolto koostuu useammasta tekijästä. Suurimmat ovat paperin keräys ja reunaleikkeiden talteenotto. Myös esimerkiksi pahvirullat, painopellit ja alumiini kierrätetään. Vaarallistakin jätettä syntyy, joka hoidetaan myös Encoren kautta.

Painotalon osalta on tärkeää, että painokoneet ovat jatkuvasti toiminnassa. Painokoneissa itsessään on automaattinen reunaleikkeiden talteenotto, joka ohjaa reunaleikkeet kontteihin. Kontit keräävät siis jatkuvasti valtavan määrän reunaleikettä. Jos reunaleikkeiden talteenotto tai konttien tyhjäys ei toimi ja ne tukkiutuvat, painokoneiden toiminta lakkautuu. Se voi maksaa jopa tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja tunnissa. Encore Pohjanmaa käy päivittäin kiertämässä ja tarkistamassa tarvitsevatko kontit tyhjäystä. Samalla tarkastetaan myös painotalon muut jäteastiat, joka helpottaa huomattavasti Painotalon omaa taakkaa: ”Yhteistyön myötä aikaa ja huolta on säästynyt merkittävästi. Encore Pohjanmaa huolehtii konttien ja jäteastioiden tyhjennyksestä säännöllisesti”, kertoo Bock’s Corner Breweryn toimitusjohtaja Jura Mikkonen.

Bock’s panimon toimitusjohtaja on ollut tyytyväinen kokonaisvaltaiseen jätehuoltoon: ”Yhteistyössä on parasta se, että kaikki kierrätykseen liittyvät asiat hoidetaan kätevästi yhden kontaktihenkilön kautta, vaikka Encoren yhteistyökumppani hoitaisikin itse työn, kuten vaarallisten jätteiden kierrätyksen.”